telefon +36 30 311 6153

Baleseti – Kártérítés

Bárkit, bármikor érhet közlekedési baleset, vagy munkabaleset. Egy-egy súlyosabb személyi sérülés hosszú felépülést, fájdalmakat, kiadást jelent nemcsak a sérültnek, de sokszor családjának is.

Baleseti kártérítési szakértők vagyunk, sokéves gyakorlattal, és hihetetlenül felkészült orvos-, műszaki-, rehabilitációs-terápiás szakértőkkel.

A közlekedési baleseti kártérítés akkor járhat, ha közlekedési balesetben szerez súlyos sérülést: akár utasként szenved balesetet, akár kerékpárosként, akár gyalogosként. Ugyancsak kaphat kártérítést, ha nem Ön okozta a balesetet. Még akkor is kérhet kártérítést a biztosítótól, ha például házastársa mellett ült, amikor az balesetet okozott a családi autóval, hiszen a biztosító rendezi a károkat, és ezt a családi kassza nem fogja bánni.

Nem biztos benne, hogy ki a felelős a balesetért, és jár-e Önnek baleseti kártérítés? Keressen meg bennünket, mert lehet hogy meg fog lepődni. Számtalan olyan helyzet van, amikor valakit még meg is büntet a rendőrség egy közlekedési baleset okozásáért, ám mégis kérhet személyi sérülése miatt baleseti kártérítést. Olyan is van, amikor egy munkabalesetben sérül meg egy alkalmazott, és felelősnek is érzi magát, a jog mégis juttat neki kártérítést. Ne próbálja egyedül eldönteni mi a helyes, és csak független szakértőben bízzon: hiszen akinek a kártérítést fizetnie kellene – például a munkáltató – abban érdekelt, hogy Ön ne kérjen baleseti kártérítést akkor sem, ha járna. Bátran hívjon most, vagy keressen bennünket emailben, hogy máris segíthessünk egy jó tanáccsal.

Ha baleseti kártérítést, sérelemdíjat szeretne, nem lesz egyszerű helyzetben: önnek kell bizonyítania a jogalapot, és az összegszerűséget is. A jogalap azt jelenti, jár-e nekem vagyoni vagy nem vagyoni kártérítés, sérelemdíj – igen vagy nem. Az összegszerűség pedig azt, hogy ha a jogalapot igazoltam, akkor tulajdonképpen mennyi pénzt kaphatok.

Mit kell tennem ahhoz, hogy kártérítést kapjak?

Ahhoz, hogy baleseti kártérítést kapjak, mindenekelőtt bizonyítanom kell, hogy milyen balesetben és hogyan sérültem – például tanúkkal, (közlekedési) rendőrségi vagy munkabaleseti jegyzőkönyvekkel, orvosi papírokkal, és esetleg műszaki vagy orvosszakértőkkel. Nem is olyan egyszerű, mint elsőre látszott, ugye? Sajnos az egész ügy állhat vagy bukhat a megfelelő jogalapon, ami sokszor szerencse kérdése is lehet. „Baleseti helyszín csak egyszer van” tartja a mondás a rendőrök között, és ez nagy igazság. Ezért fontos, hogy már a balesetet követően (ha olyan állapotban van) azonnal összegyűjtse a tanúk adatait, vagy figyeljen arra hogy a másik fél ne mozdítsa el a járműveket.

A sérülés mértékét sem könnyű egyedül megítélni. Gyakran orvosszakértővel konzultálunk arról, hogy pontosan milyen sérülést okozott egy baleset: ilyenkor nem ritkán derül ki az is, hogy ügyfelünk nem kapott megfelelő ellátást, és ha ez időben történik, akár a gyógyulási esélyei is javulhatnak.

Baleseti kártérítéséhez a másik fontos elem az összegszerűség: legtöbbször számlák, tanúk, szerződések, adóbevallások, vagy akár szakértők segíthetnek bizonyítani, hogy mekkora kár érte Önt. Ha még nem csinált ilyet, nem javasoljuk hogy egyedül vágjon bele.

Nagyon fontos az is, hogy maradandó sérüléseknél milyen rehabilitációs eszközökhöz jut. Úgy tapasztaljuk, a TB-támogatott művégtagoknál, járássegítő megoldásoknál, gyógyászati segédeszközöknél sokszor jobbat is kaphatnak ügyfeleink, ha állapotuk indokolja. Ehhez is megfelelő szakemberek segítik munkánkat, együtt ki tudjuk deríteni, mi az az eszköz, ami rengeteget javíthat ügyfeleink életén, és amelyet a biztosító vagy a bíróság is elfogad. Sajnos sokan arról számolnak be, hogy kezelőorvosaik ebben nem tudnak nekik segíteni, ami érthető is, hiszen ez részben kártérítési jogi kérdés is.